Az Unisto biztonsági plombák szerepe és a velük szemben támasztott igények

A lopás kockázata és a bűnözés veszélye a szállított áruk értékével együtt növekszik, ami viszont növeli a biztonsági plombákkal szemben támasztott igényeket. A következő pontok befolyásolják a kiváló minőségű biztonsági plombák tervezésének politikáját: 

 • A biztonsági plombáknak jelezniük kell, hogy a záróeszközt már felnyitották-e 
 • A manipulációval szembeni ellenállás azáltal, hogy szinte lehetetlenné, nehezebbé vagy legalábbis időigényessé tesszük a manipulációt 
 • Hozzáférést tanúsító funkciók hozzáadása az illetéktelen manipulációknak a biztonsági plombán történő megjelenítésére 
 • Ellenálló képesség az alkotórészek kiváltásával szemben  
 • A plomba eredeti helyén való véletlen eltörésének elkerülése 

Ezek az igények általában oda vezetnek, hogy különböző alkatrészekből és anyagokból készített plombákat használnak. Az ügyféllogóval, a folyamatos számozással, a vonalkóddal, az adatmátrix kódokkal stb. együtt biztosítja, hogy minden egyes plomba egyedi és nem helyettesíthető. 

Miért célszerű elkerülnie, hogy biztonsági plombákat internetes portálokon vásároljon?

Miért plombálja le a tartályait, mint például konténereket, vámzáras ládákat, hordókat stb.?

Természetesen azért, hogy megvédje e tartályok értékes tartalmát. Ezért törekednie kell arra, hogy a lehető legjobb biztonsági plombákat alkalmazza. Véleményünk szerint ez csak hozzáértő tanácsadás útján érhető el.

Manapság biztonsági plombák vásárolhatók különböző internetes portálokon, mint például az Ebay-n. De tudja Ön, kitől vásárol? A forrás megbízhatósága nincs szavatolva, és Ön nem lehet biztos abban, hogy a vásárolt plomba egyedi darab. Ön teljesen anoniman vásárol. Ezeket a plombákat gyakran bűncselekmények céljából vásárolják, mert egyszerűen manipulálhatók.

A jó partnerkapcsolatok bizalmat és bizonyosságot követelnek.

Ezért nagyon sok minden szól az ellen, hogy internetes portálokon vásároljon plombákat. Csak néhány ellenérvet sorolunk fel: 

 • A plomba egyedisége (szám/vonalkód, szín, logó) nincs biztosítva
 • A plomba visszakövethetősége nem szavatolt
 • Mi történne, ha sürgős problémája lenne a plombával? Probléma esetén nincs kit megkérdeznie, és nincs vásárlás utáni ügyfélkapcsolat
 • A megfelelő tanúsítványok (ISO 17712, Umwelt, REACH stb.) nem kaphatók
 • A több éven át tartó szállítási garancia nem biztosított
 • Tanácsadás nélkül hogyan biztosíthatja, hogy szükségleteihez az optimális megoldást választotta?
 • Mivel a plomba eredete ismeretlen, a csalás kockázata igen magas. A kriminális eredet sajnos nem kizárható.

Az Unisto tapasztalata az Ön biztonságát szolgálja

Az Unistoval jó kezekben van: a biztonsági plombák előállítása terén szerzett több mint 90 éves tapasztalatból profitálhat, és biztonsági szakembereink helyben szakértői tanácsadásban részesítik. Az egész világon a legmagasabb biztonsági normákat, megbízhatóságot és tanácsadást élvezheti, a szállítás után is. 

Ennyi előnyt és megbízhatóságot egyetlen internetes portál sem tud Önnek nyújtani.

Forduljon hozzánk, és tegye próbára képességeinket. Várjuk a megkeresését! 

A plomba besorolásának áttekintése

Tájékoztató biztonsági plomba 
Olyan plomba, amelyet arra terveztek és olyan anyagból gyártottak, hogy kézzel vagy egyszerű vágóeszköz vagy olló használatával könnyen eltörhető, elvágható legyen.  

Biztonsági plomba  
Olyan plomba, amelyet arra terveztek és olyan anyagokból gyártottak, hogy korlátozott ellenállást biztosítson jogosulatlan hozzáféréssel szemben, és eltávolításához könnyű szerszám szükséges.  

Magas biztonsági fokozatú plombák   
Olyan plomba, amelyet arra terveztek és olyan anyagokból gyártottak, például fémből vagy fémkábelből, hogy késleltesse a behatolást. A magas biztonsági fokozatú plombák eltávolításához általában nehéz csapszegvágó vagy kábelvágó szükséges. 

A plombák fizikai erejét a szakító, nyíró, hajlító, és ütésállósági vizsgálatok határozzák meg. 

Mechanikai vizsgálatok - a biztonsági plombák besorolásához a következőket kell megvizsgálni: 

 • a) Ütésállósági vizsgálat: 
  Az ütés hatásával szembeni rugalmasság meghatározásához 18 ° C-on és -27 ° C-on ütésállósági vizsgálatot kell végezni. Az ütésállósági vizsgálat három fázisból áll. Minden fázisban ötször kell a plombát meghatározott erőhatásnak kitenni (összesen 15-ször). 
 • b) Húzószilárdsági vizsgálat:  
  A plomba zárószerkezete erejének vizsgálatához húzószilárdsági vizsgálatot kell végezni. 
 • c) Hajlítási próba:  
  Egy plomba hajlító igénybevétel alatti rugalmasságának megállapításához hajlítószilárdsági vizsgálatot kell elvégezni (annak az erőnek a meghatározására, ami ahhoz kell, hogy 3 másodpercen belül 90 °-ban meghajlítsa a plombát). 
 • d) Nyírófeszültségi vizsgálat:  
  Egy plomba vágópengével, például csapszegvágóval történő vágással szembeni ellenállásának vizsgálatához nyírófeszültségi vizsgálatot kell végrehajtani. 

Fontos: minden biztonsági plombát ellenőrizni kell, hogy mindenféle manipulációt jelezzen. 

A biztonsági plomba típusai

Műanyag biztonsági plombák

A műanyag plombák különböző típusú műanyagokból készülnek és mindenek elött manipulációk esetében vagy jogtalan behatások jelzésésére kerülnek felhasználásra. A műanyag plombák kialakítása lehetővé teszi a manipulációs kisérletek vagy az eltulajdonítások szabad szemmel való felismerését. Mivel egy sérült műanyag biztonsági plomba utal a manipulálásra, ezeket gyakran jelölő – indikatív – plombáknak is nevezik.

A műanyag biztonsági plombáknak különböző kategóriái léteznek. A leggyakoribbak azonban a hosszúságában állítható (feszesre húzható plombaként is ismert) plombák, az egy ponton záródó plombák, a lakat plombák és a doboz plombák. Az alkalmazástól, a plombázandó tároló típusától és a biztonság szintjével szemben támasztott követelményektől függően mindig megtalálhatja a célnak legjobban megfelelő műanyag plombát. Jellemző alkalmazások például a légi fuvarozási és a catering területen használt zsákok és kézikocsik, dobozok, hordók, guruló rácsos konténerek stb.

A műanyag biztonsági plombák rendszerint a vevő logójával készíthetők, ezen felül az egyedi sorszámozásnak és vonalkódnak köszönhetően garantáltan egyedülállók. A különböző színekben készíthető műanyag biztonsági plombák nemcsak a plomba testre szabását teszik lehetővé, hanem a vevők logisztikai folyamatait is megkönnyítik. 

Fémből készült biztonsági plomba 

 • A fémanyagból készült fémszalag / fémhuzal plombákat általában műszaki zár védelemre használják. 
 • A csavarplombák kínálják a legmagasabb szintű műszaki zár védelmet, két fém alkatrészből gyártják őket, amelyek úgy vannak tervezve, hogy egy zárószerkezeten át illeszkedjenek egymáshoz. 
 • A sodronyplombák egy acélkábelből állnak, amely az egyik végén a plombatest zárszerkezetéhez van rögzítve. 

Újrahasználható biztonsági plombák 
Az újrahasználható plombák egy újrahasználható főrészből állnak, amely egy egyszer használatos plombával zárható. 

Elektronikus plombák 
Az elektronikus plombák jellemzően újrafelhasználhatók. A plomba zárásakor és nyitásakor minden alkalommal egy egyedi időpontot, dátumot és sorszámot generálnak. Regisztrálják és rögzítik az összes plombálási és nyitási eseményt.

Manipulálást tanúsító címkék 
A manipulálást tanúsító címkék fizikailag rá lehetnek ragasztva egy felületre, és lehetőséget adnak a felhasználónak, hogy maradék hagyásával, szétesve és/vagy a megkísérelt eltávolítás vagy manipulálás jelzésével figyelmeztessék erre. 

A megfelelő biztonsági plomba kiválasztása a feladatra

Mivel sok tényező játszik meghatározó szerepet a megfelelő biztonsági plomba kiválasztásában, úgy gondoljuk, csak a biztonságiplomba-szakértőinktől származó szakértői vélemények vezethetnek el az ideális biztonsági plomba kiválasztásához egy adott alkalmazásnál. 

Az alábbi tényezők határozzák meg a megfelelő plomba kiválasztását egy adott feladatra: 

 • Milyen típusú egységet kell leplombálni? Például: teherautók, konténerek, pénzes kazetták, mérőórák, hordók, zsákok, kézikocsik, ajtók, ládák, dobozok, tasakok stb.
 • Milyen környezeti hőmérsékleten használják majd a plombákat? 
 • Milyen hosszú ideig lesz a biztonsági plomba a lezárt egységre rögzítve? 
 • Könnyen eltávolítható plombát, vagy műszaki zár plombát keres? 
 • Mennyi ideig marad felügyelet nélkül a leplombált egység? 
 • Mennyire értékes a tartalma?  
 • Milyen típusú számrendszer szükséges az alkalmazáshoz (szekvenciális vagy véletlenszerű)? 
 • A sorozatszámnak elektronikusan olvashatónak kell lennie? Milyen típusú a vonalkód? 
 • Melyek a logisztikai követelmények? (Szükség van különböző színekre?) 

Tapasztalt biztonsági csapatunk szakértő tanácsadást biztosít, hogy megfeleljen az Ön egyedi igényeinek és követelményeinek.